Moody's Deli & The Backroom

Waltham, MA |

The Deli | 2013 

Elite Construction and Design

The Backroom | 2015

Shawmut Design & Construction

Raw Bar | 2018

Cafco Construction Management

Project in association with Whitlock Design Group and Prellwitz Chilinski Associates   

Moody's Delicatessen & Provisions was designed as a rustic and intimate retail and eating space.  The main design feature, a standing-seam copper soffit, runs the length of the deli and serves as a reflective backdrop to hanging charcuterie and other delicacies.

Following the success of the Deli, a restaurant was added next door.  The Backroom was designed so customers must enter through the deli and slip past the existing counter in order to discover the restaurant and wine bar beyond.

The bar is clad with raw-steel panels and topped by a concrete slab intended to patina with use. A custom handcrafted steel wine-rack floats above, and the rack’s milk-glass and perforated steel shelves filter light down through the bottles.  Existing brick walls were left exposed, and the dining room is anchored along the far side by a reclaimed-limestone wall.  The natural character of these raw materials sets a backdrop to the tables, open kitchen, and large wood-fired copper oven.

The Backroom's popularity spurred a subsequent expansion--an additional dining room and raw bar.  The character of the original restaurant was maintained and a timber portal, inserted into the limestone wall, joins the spaces.  An enormous eleven-foot-wide barn door separates the spaces when privacy is needed.